New chapter for Montrose’s Dorward House

editorial image

Another chapter in the long history of Montrose’s Dorward House, which provides care for the elderly, opened recently with the completion of a new pavilion in the garden.

Built originally as a ‘House of Refuge’ for the poor in early Victorian times thanks to the generosity of local merchant and philanthropist William Dorward, Dorward House has been constantly updated over the years to meet new regulations and modern trends to improve the lives of those who live there now.

The new pavilion is a standalone feature finished with sustainable Scottish Larch board cladding designed to blend in with its natural surroundings in the mature gardens of the house.

West facing to make the most of the afternoon and evening sun it is extensively glazed to make the best use of natural light, while the bi-folding doors can be open or closed depending on the weather to allow the residents to socialise outdoors and enjoy the colours and smells of the seasons in comfort even when the weather is not at its best.

Internally, the discreet use of partitions gives the pavilion flexibility for use as a number of small intimate areas or one large meeting room.

Property convenor Ian Guthrie said: “The pavilion design is a modern contrast to the existing listed building and provides an excellent facility for the residents to go out to from the main House to enjoy various activities or just spend time with visitors or family members.”

Designed by retired local architect John Graham and built by Montrose building company MCK Construction, the Jean Adam Pavilion will be another welcome addition to the facilities at Dorward and a benefit to residents.